Palokatkot Vänskä

K: Mikä on palokatko?

V: “Palokatko on palo-osastojen välisten läpivientien paloeriste ja tiiviste. Sen tärkein tehtävä on estää liekkien, kuumuuden ja savukaasujen leviäminen läpivientien kautta rakenteessa. Palokatkon tulee toimia sille määritetyn minimi-palonkestoajan. Tällöin palokatko mahdollistaa ihmisten poistumisen tulipalosta ja estää lisävahingot. Palokatko ei saa levittää paloa, mutta se voi olla palavasta materiaalista valmistettu.”

Tämän tiedon omaavalle ihmiselle tulee välittömästi mieleen turvallisuus, ja allekirjoittanut sattuu kuulumaan tähän ryhmään. Turvallisuutta kuvataan usein kilpeä muistuttavilla ikoneilla, ja tässä tapauksessa emme kokeneet tarpeelliseksi keksiä pyörää uudelleen, kilvet vain toimivat. Logon tulee siis olla eräänlainen kilpi tulta vastaan, tulikilpi! Liekkisymboli kilvessä on näin varsin luonnollinen valinta. Värityksenkin tulee symboloida tulenkestävyyttä, joten väriteema oli sekin luonnollinen valinta. Olemme lukeneet joskus termin “fight fire with fire”, mutta Govus ei ota lausahduksen pintaa syvempään merkitykseen kantaa.

Halusimme myös kirjasintyypin muistuttavan muodoiltaan liekeissä nähtäviä kaarevia muotoja. Lopputuloksen on tarkoitus viestiä ammattitaitoa paloturvallisuuden rakentamisen puitteissa.

Categories